Fysiurgisk Hesteterapi

I Fysiurgisk hesteterapi arbejder man ikke kun med en terapiform, men tilrettelægger et forløb og en kombination af forskellige teknikker alt efter hvad din hest har brug for. Her finder du en kort gennemgang over de terapiformer jeg arbejder med:


HESTEMASSAGE

Grundstenen i mit arbejde vil være heste massagen. Uanset hvilken udfordring din hest måtte have, vil jeg inkludere massage, som løsner muskelspændinger, blødgør muskulaturen og hjælper med at frigive affaldsstoffer.

Selv små muskelspændinger kan have betydning for hestens bevægelse og præsentation, hvilket betyder, at massage i sig selv kan gøre en stor forskel for hestene. I de fleste tilfælde suppleres massagen med et eller flere af de andre redskaber jeg kan tilbyde.

Jeg benytter disse massageteknikker:

  • Traditionelle hestemassageteknikker
  • Stresspunkter
  • Triggerpunkter
  • Pain points
  • Specialmassage
  • Trykpunktsmassage
  • Bindevævsteknikker

KRANIO SAKRAL TERAPI

I KST påvirker jeg fortrinsvist kranieknoglerne, samt korsbenet. Jeg arbejder med blide stræk og tryk, der afspænder knoglerne i forhold til hinanden. Disse meget blide påvirkninger er rigtig gode til sensitive heste, som let stresser op ved hårdere tryk. Kranio sakral terapi kan bruges over alt på kroppen og har også en afspændende effekt på muskler, sener og ledbånd.


LED MOBILISERING

Ledmobilisering må ikke forveksles med kiropraktik eller andre manipulationsformer. Ledmobilisering er blidere teknikker, som gennem bevægelse af hestens knogler og led, kan afhjælpe låsninger eller nedsat bevægelig i led. Ved større problemstillinger, som ligger ud over ledmobliseringens evner, henviser jeg gerne til dyrlæge, kiropraktor eller fysioterapeut.

Alle fysiurgiske hesteterapeuter har gennemgået dybdegående uddannelse i ledmobilisering. Ledmobilisering udspringer fra fysioterapeutiske og osteopatiske teknikker.


LASERTERAPI

Laserterapi er en meget effektiv terapiform, som virker smerte- og inflammationsdæmpende.
Laserterapi virker ved at sende en speciel type lys ind i cellerne. Når laser-lyset rammer de celler, som ikke arbejder optimalt, optimerer kroppen dens egen udrensnings- og ophealingsproces.


AKUPRESSUR/LASERPUNKTER

Akupressur er en dybdegående teknik baseret på kroppens meridianbaner og punkter, som kan stimuleres med tryk eller laser. Hensigten er af afbalancere kroppens naturlige energigennemstrømning, og derigennem forstærkes kroppen som en helhed.


BLØDVÆVSMOBILISERING

Blødvæv er alle de “bløde” strukturer i kroppen, hvilket vil sige alt andet end knogler.
Teknikkerne til denne form for mobilisering, bruges til at skabe bevægelse i blødvævet og tager som udgangspunkt afsæt fra den dybe fascia. Den dybe fascia, omkranser og sammenbinder alle delene i kroppen, det vil sige alt fra nerver, blodkar, muskelfibre til sener, muskler, knogler, altså alle delelementerne i kroppen.

Den dybe fascia består af collagen fibre i mange forskellige lag, som i større eller mindre grad, skal kunne glide hen over hinanden, for at en bevægelse kan udføres. Hvis disse lag “gror” sammen f.eks. efter en skade, vil bevægeligheden blive nedsat.

Det er muligt, hvis “sammengroningen” ikke er for fremskreden at man manuelt kan rykke lagene fra hinanden igen og det kaldes en dyb fascia mobilisering. (Blødvævsmobilisering)

Selve mobiliseringen medfører en del smerte, ved at få det gjort, men også i dagene efter, da man jo “river” lagene fra hinanden og derved fremkalder en lokal inflammation.

Der kan opstå kraftige reaktioner som følge af mobiliseringen, da mange affaldsstoffer kan blive frigivet, men også pga. ændring af fasciaen, som kroppen lige skal vænne sig til, det er ikke ualmindeligt at smerter kortvarigt kan opstå andre steder i kroppen.

2-3 dages fri efter mobiliseringen vil være tilrådeligt.


Vigtig information

I mit arbejde “skræller” jeg løget, ment på den måde, at jeg løsner spændinger og indskrænkninger af hestens bevægemønster. Disse spændinger, skævheder og låsninger kan være et produkt af hestens aflastning fra en anden skade, som måske først viser sig, når jeg har løsnet hesten om. Terapien kan ikke være årsag til disse skader, men vil i nogle tilfælde løsne op på en sådan måde, at man først opdager hestens primære problem undervejs i processen.

En hesteterapeut kan ikke erstatte en dyrlæge, men supplere med fysisk terapi, hvor dette måtte være relevant.

Jeg behandler altså ikke sygdomme eller akutte skader, men hjælper med afspænding og øget bevægelighed, hvilket fremmer præstation og velvære.

Desuden har jeg som fysiurgisk hesteterapeut modtaget undervisning i supplerende viden omkring træning/genoptræning, sadler, bidtilpasning, tænder, ernæring og hove.